Een warm bad voor nieuwe medewerkers

Het valt voor veel zorginstellingen niet mee om aan voldoende personeel te komen én nieuwe mensen binnen te houden. Dames met Zorg! weet dat een warm welkom bijdraagt aan het behouden van nieuwe medewerkers, de snelheid waarmee zij zich thuis voelen én aan hun productiviteit. Dat mochten we gaan bewijzen bij een landelijke organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking.

We gaven invulling aan het principe ‘warm welkom’ met een traject dat nieuwe medewerkers vanaf de eerste werkdag bombardeert tot ambassadeurs en ze direct onderdompelt in de kernwaarden van de organisatie. Belangrijkste en zonder twijfel meest unieke onderdeel van dit traject was de bus tour die Dames met Zorg! uitstippelde voor nieuwe medewerkers. Tijdens de tour worden verschillende filmpjes over de organisatie vertoond en is er tijd voor het speciaal ontworpen KernwaardenKwartet. Onder leiding van heuse reisleiders (ervaringsdeskundigen in de vorm van cliënten van de organisatie) doet de bus verschillende locaties van de organisatie aan.

De samenstelling van nieuwe medewerkers, ervaringsdeskundigen en ervaren collega’s maakt dat er interessante gesprekken ontstaan en men elkaar inspireert. Wie de bus verlaat, kent alle ins & outs over de organisatie waar hij aan de slag gaat.

Na evaluatie van ons traject bleek dat nieuwe medewerkers zich na een periode van gemiddeld drie maanden thuis voelden binnen de organisatie én volledig op de hoogte waren van het reilen en zeilen binnen hun nieuwe werkomgeving. Missie geslaagd! En onze opdrachtgever? Die was blij en dat is te merken. Nog altijd altijd stapt er elke maand een groep nieuwe medewerkers aan boord!