Inspiratiesessie: Het verschil maken

Diverse afdelingen van een hogeschool vroegen Dames met Zorg! om hen te inspireren over ‘het verschil maken’ en de link te leggen tussen de zorg en het onderwijs. We legden de docenten en teamleiders prikkelende stellingen voor die de hersenen lieten kraken en de discussie op gang bracht. Denk daarbij aan: Docenten zijn professionals; die weten wat het beste is voor de student! (ja/nee) en Ik ben trots op mezelf als het slagingspercentage van onze studenten hoog is (ja/nee). Zo ontdekten we onder andere hoe de teamleden tegen hun eigen positie aankeken en wat de knelpunten binnen de samenwerking waren.

Vervolgens inspireerden we de aanwezigen aan de hand van voorbeelden waarbij de student centraal staat om met een frisse blik naar huidige processen te kijken en onderling waar mogelijk optimalisatie aan te brengen.

Enkele aanbevelingen vanuit Dames met Zorg! om als individuele docent het verschil te maken:

  • Leer je studenten kennen (geef ze bij binnenkomst in het lokaal allemaal een hand).
  • Stuur een student die een tijd niet is geweest een berichtje: Lang niet gezien. Lijkt me leuk als je weer eens naar de les komt.
  • Stuur voorafgaand aan het schooljaar een introductiefilmpje over jezelf naar alle studenten en zeg daarin dat je zin hebt om ze te ontmoeten.
  • Wens studenten voorafgaand aan een tentamen succes middels een appje.